Author Topic: Rotate a heightfield from a "File Input"  (Read 158 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Onkelpoe

  • World Machine Guru
  • ****
  • Posts: 344
    • View Profile
Rotate a heightfield from a "File Input"
« on: February 14, 2017, 04:48:18 AM »
hi there,

I got some single formations and mountains created and saved as .tiff heightfields. Now I want to import them into my TMD (via file input device), but also need
some control over their rotation. basically, I need something to rotate them freely clockwise/counter-clockwise in WM... Is there a way?

best regards

Onkelpoe

  • World Machine Guru
  • ****
  • Posts: 344
    • View Profile
Re: Rotate a heightfield from a "File Input"
« Reply #1 on: February 16, 2017, 12:12:09 AM »
So no way to do this?

WFab

  • World Machine Guru
  • ****
  • Posts: 338
    • View Profile
    • Blog
Re: Rotate a heightfield from a "File Input"
« Reply #2 on: February 16, 2017, 01:25:37 PM »
I haven't found a way, but I admit I've looked for only 5-10 mins. I haven't ever found a use for it. There should be a way to do it with dev build's localspace.

Onkelpoe

  • World Machine Guru
  • ****
  • Posts: 344
    • View Profile
Re: Rotate a heightfield from a "File Input"
« Reply #3 on: February 16, 2017, 11:08:08 PM »
Hey WFab,

from what I saw, Geoglyph 2 does have a "Rotator" Macro - so it must be possible somehow.

The use  (in my case) will be to bring in some mountains into an already existing "chain of mountains" that goes rouund an area.
So I need to somehow fine-tune the rotating / align things to make them fit.

JakBB

  • World Machine Veteran
  • ***
  • Posts: 48
    • View Profile
Re: Rotate a heightfield from a "File Input"
« Reply #4 on: February 17, 2017, 12:00:38 AM »
The new Dev version has better distortion that also works for rotation

WFab

  • World Machine Guru
  • ****
  • Posts: 338
    • View Profile
    • Blog
Re: Rotate a heightfield from a "File Input"
« Reply #5 on: February 17, 2017, 11:08:32 AM »
Geoglyph 2 does have a rotator device, but it too works only in local space for now. The areas outside are either created as a constant or mirroring. You could easily do it outside wm, in an image editing program that supports floating point outputs.

Onkelpoe

  • World Machine Guru
  • ****
  • Posts: 344
    • View Profile
Re: Rotate a heightfield from a "File Input"
« Reply #6 on: February 19, 2017, 11:47:45 PM »
hmmm, maybe you´re right - I could do some rotation outside of WM - but I need to do it inside of WM, to really fine-tune position and rotations.
I do not know the exact angle to rotate, when outside of WM.

I got a really large main area, surrounded by mountains (all around)
The mountians are placed ok, but in some areas, there are gaps where you would fall off the map ;)

So I need that gaps to be closed. Instead of relying on rnd mountains to hopefully show up in the areas and cascade a lot choosers or combiners, I want to precisly place some hero mountains heightfields just right into the gaps so areas are 100% blocked.